Zorg voor actief taalgebruik en maak de passieve zin actief!

Valt het u ook op dat veel teksten in de passieve vorm staan? De passieve, lijdende vorm herkent u aan het gebruik van ‘zijn’ of ‘worden’ in combinatie met een voltooid deelwoord. De vorige zin luidt dan: “Deze vorm wordt herkend aan het gebruik van het ‘zijn’ of ‘worden’.

In deze drie gevallen is het gebruik van de lijdende vorm handig:
1. Het onderwerp is onbekend. Voorbeeld: ‘Er wordt gebeld’.
2. De persoon wil geen verantwoordelijkheid nemen of hij doet er niet toe. Voorbeeld: ‘Er is besloten’.
3. Voor de afwisseling in schrijfstijl.

De passieve vorm moet dan ook zeker niet in de ban en u kunt ook niet zonder. Maar in de meeste gevallen leidt een passief geschreven tekst tot een abstract verhaal. Het gevolg is dat uw tekst niet tot de verbeelding gaat spreken en de lezer op afstand blijft. Wilt u de lezer meevoeren, ergens voor interesseren? Dan is veelvuldig gebruik van de passieve vorm zelden een goed idee.

Mijn advies is om uw teksten altijd na te lezen en daarbij het aantal keren te tellen dat u een vorm van ‘worden’ of ‘zijn’ gebruikt. Kijk vervolgens of u de passieve zinnen kunt ombuigen naar actieve zinnen. Een eenvoudig hulpmiddel daarbij is het stellen van de vraag “Door wie?”, waardoor het onderwerp in de zin duidelijk wordt.

Zie daarvoor het volgende voorbeeld: Deze tips worden u aangeboden. “Door wie” worden ze aangeboden? Deze tips worden aangeboden door Beter Geschreven.